Vårsådd

Inspirerade av goda vänner har vi nu gått loss på en tidig vårsådd i lägenheten.



I långsmala lådan bor det chili, i kvadraten och sockerkaksformen stockrosor, i koppen ligger luktärter och blomsterkrasse och badar sig ett dygn, i närmsta gröna har vi purjo och till höger är det basilika och persilja. I hemmet anas två skilda uppfattningar om uppfostran. Sålunda har en del av fröerna täckts i relativt hårt packad jord för att få kämpa sig upp och bli tåliga och starka, medan andra fröer ligger under ett mjukt lager för att känna sig välkomna och komma upp fort.

I vardagsrummet har det kommit in tulpaner och krokus.



Dessutom har den nyligen utblommade novemberkaktusen fått duscha och byta till störra kruka, och så har det flyttat in två gröna krukor. I den ena bor en nyinskaffad pensé, och i den andra en födelsedagscyklamen som blommar och blommar om. I högerkant här nedan skymtar en vit kruka som är fullproppad med blåklintsfrön.



Det ska bli väldigt roligt att se vad som tar sig!

Längtan till landet

Visst är snön och vintern fantastiskt vacker, men det är trots allt lite tråkigt att vi inte kan ta oss ut till Gölis när vi vill. I helgen fick vi anledning att visa upp prospektet för vänner och häpnade över hur många färger det fanns på bilderna! Mestadels rött och grönt, men ändå! I brist på andra uppdateringar (har förstått att våra funderingar kring avloppssystem inte är av allmänintresse...) kommer därför här prospektet. Alla bilder är Skandiamäklarnas.


På översiktsbilden syns lagården, lidret, lilla huset och Torpstugan.




Översta raden vänster: Spisen i Torpstugan, höger: Stora huset
Andra och tredje raden: Vägen till huset, granngårdens hagar och skogen mellan oss




Överst vänster: Utsikt från stora huset ner mot Torpstugan, lidret och lagårn. Höger: Lidret, lilla huset och Torpstugan
Andra raden: Utsikt från Torpstugans kök - lidret och lagårn. Torpstugans entré (buskarna is no more)
Tredje raden: Detalj från Torpstugans entré




Överst vänster: Torpstugans hall, höger: Torpstugans stora rum
Andra raden: Torpstugans spis och kök
Tredje raden: Torpstugans kök och öppna spis




Överst vänster: Trapphallen på Torpstugans övervåning, höger: Sovrummet Torpstugans övervåning
Andra raden: Torpstugans sovrum från andra hållet. Lilla huset, lidret, lagårn
Tredje raden: Lilla huset interiör, Lidret




Överst vänster: Lidret interiör, lagårn
Andra raden: Lagårn (ingång till snickarboden), altanen utanför duschen i lagårn
Tredje raden: Duschen, snickarboden




Överst vänster: Lagårn, stora huset entré
Andra raden: Stora huset hall, stora rummet i stora huset
Tredje raden: Köket i stora huset




Överst vänster: Köket i stora huset, skafferiet bakom dörren till vänster
Andra raden: Hallen övervåning stora huset, blivande sovrum övervåning stora huset
Trejde raden: Lilla rummet stora huset, utbyggnad/jordkällare/blivande badrum(?) bakom köket i stora huset




Överst: Ryggåsstugan
Andra raden: vänster Ryggåsstugan interiör, höger Lidret, lilla huset, Torpstugan
Tredje raden: Lidret, lilla huset, Torpstugan. Vy över sjön.




Snart kommer våren!!

Paint är det vackraste vi har

Här kommer en liten skiss över hur husen ligger i förhållande till varandra. Väldigt liten hänsyn är tagen till verkliga proportioner, vi kan kalla det konstnärlig frihet.




Från vänster till höger (mer eller mindre)

1. Lagårdslängan med dusch, dass och snickarbod
2. Lidret med ved och sågbock
3. Ryggåsstugan
4. Torpstugan
5. Ett mystiskt litet hus (syns nederst till höger på Skandiamäklarens bilder)
6. Stora huset
7. Höladan på berget
8. Utedasset som inte är i bruk

Ryggåsstugan

Ett av mysterierna på Gölsgården har varit Ryggåsstugan som enligt pappren är uppförd 1997. Varför är den inte inredd? Varför är spikarna inte islagna? Varför har någon ritat en öppen spis i ett hörn? Nu har vi fått svar! En av gårdens tidigare ägare hade som hobby att bygga upp hus efter gammal modell och sedan riva dem. Jag kan tänka mig att det ger samma tillfredsställelse som att lägga pussel för att sedan bara skrapa ner dem i lådan igen. Tur för oss att han inte hann riva det här underbara lilla huset innan han gick i personlig konkurs och var tvungen att sälja sin vackra gård. Tyvärr gick mannen i fråga bort under julhelgen, annars hade det varit en kontakt vi gärna skulle tagit upp. Förhoppningsvis är han nu på en plats där han kan bygga och riva och bygga och riva hur mycket han vill, utan ekonomiska spärrar!

Vår plan för stugan är att göra den till ett spartanskt gästhus för vänner och familj som kommer på längre visiter. Bilderna är från i höstas, så nu blir det lite variation i allt det vita (och en påminnelse om vildsvinens framfart under äppelträden).

Man ser det lilla huset från Torpstugans bottenvåning







Ingången är klaustrofobiskt liten, men väl innanför finns det gott om utrymme för resliga gäster. Här skymtar vi det stora huset i bakgrunden. Notera även hängrännan av trä. Såna små detaljer ger extra pirr i magen hos nyförälskade husägare!




Innerdörrarna är lika vackra och väl genomtänkta som allt annat. Vilka gångjärn!






Inne i storstugan skulle det minsann bli brasa!




... och i kammaren skulle det kanske dras el? Vi har inte riktigt kunnat tyda anteckningarna på väggen...



Hyfsat lik planskiss finns här, fast vår man har valt att lägga dörren till storstugan i princip inuti den öppna spisen, istället för att gå via förstugan.


Här är Skandiamäklarnas bilder också, vi har tydligen missat att själva fota det otroliga lärkgolvet, som enligt ryktet är magiskt och aldrig kan ruttna. De två översta, och den nedre till vänster är Ryggåsstugan, den sista är tagen bakom Torpstugan.




Här syns de breda planken lite bättre




Åh, vad roligt det ska bli att ta tag i detta fina lilla hus!

Vita vidder

Nytt besök ute på Gölis gjort i helgen. Vattnet ner till Torpstugan kom inte igång på hela helgen, men vi har ju alltid vatten uppe i lagårdslängan, så det var bara att kånka hinkar och se glad ut! Det verkar som om det där med isproppar i ledningarna är något som går denna fimbulvinter.

Inget särskilt hade vi att göra heller. Skottade gångar mellan husen med benäget bistånd av lånehunden Quila, drack te, eldade och hade det gött.





Lilla Q var också behjälplig vid träden som hon med stor iver har börjat beskära redan nu! Hundar har verkligen ingen koll på trädgårdsskötsel...



Helgens stora upptäckt gjordes i köket. Vi tycker det har varit dåligt med belysning där eftersom vi inte har någon taklampa ännu, så förra gången köpte vi med oss ett lysrör ut som fått ligga på köksbänken i väntan på inspiration att sätta upp det. I lördags pratade vi om att ta tag i den där monteringen. "Ja, det kan väl sitta hä..." Det visade sig att det redan satt lysrör med uttag och hela konkarongen på den helt normala plats över diskbänken där det alltid finns såna. Vi hade bara glömt kolla. Så nu har vi lyse i köket, hurra!

Före

Efter




På tal om lyse så har vi fått tag i en fin liten lampa som passar alldeles utomordentligt bra hos oss. Det är fantastiskt trevligt med främmande (och kända) människor som hellre ger bort än kastar fungerande saker. Det vita och det antik-silvriga går läskigt bra ihop med våra vita väggar och gråa fönsterkarmar, och stilen är precis lagom lantligt gammaldags för att vi båda ska tycka om den.




Och så har de lantliga örngotten äntligen kommit på plats (tack Jenny!)






RSS 2.0