Midsommar!

Årets firande blev det mest traditionstyngda på många år, tack vare våra fina gäster! Får man finfrämmat från Slovakien och USA är det minsann bäst att ta i från tårna med denna den svenskaste av storhelger.

Kusinis stod för fantastisk silltårta med och utan sill...




... det dansades som små grodor och glada spelemän kring lövad stång...




... och vi mötte soluppgången utomhus.



Tack vännerna för att ni kom, välkomna tillbaka!

Djurgården!

Oj, så många husdjur vi har! Inte nog med spindlarna i källaren, myggen i gölarna och hästarna på granngården, nu har vi upptäckt ytterligare sötnosar på ägorna. För det första kryllar det av av kopparödlor i olika storlekar, och vi jublar förtjust varje gång en ringlar förbi. Vid det lilla märkliga huset bakom torpstugan håller skogsödlor till. Vi har sett två olika storlekar än så länge. Här nere är den stora på bild, drygt 10 cm från nos till svansspets.




Idag när trimmern var ute och motionerades störde vi en stackars snok som upprört ringlade in under huset. Där bor den bra, och gör säkert nytta som musjägare. En annan varelse vi störde var denna helt otroliga padda som gömde sig i en grop medan trimmern drog förbi, och sedan kravlade sig ut från tomten.



Det är svårt att visa hur STOR den var, eftersom den var blyg, men jämför med trimmerhuvudet och störarna i gördesgården så får ni ett hum om det. (Trimmern är alltså avstängd på bilden nedan, och bara med för att visa storleken. Vi jagade inte ut stackarn!)




I en av gölpölarna bor en groda (för inte hoppar väl paddor ner och gömmer sig i vattnet när man kommer?). Två dagar i rad har den siktats, så förhopppningsvis är den tämnligen bofast hos oss. Undrar om den vill ha rengjort i badkaret, eller om den gillar geggan?




Kampen mot myggorna

På Gölsgårdens mark finns, som namnet antyder, en del små vatten. Trevligt på många sätt, men också otrevligt då myggen har dessa som barnkammare. Det blir Mycket Myggigt. Paviljongen är ett försök för oss att förlika oss med naturen, men vi känner att det bästa vore att försöka begränsa blodsugarna. Efter att ha kollat runt på nätet har vi förstått att det mest effektiva är att slå ut lite diesel i vattnet. Känns sådär bra. Som andra alternativ finns att locka till sig myggätare, och då framför allt fladdermöss som tydligen kan sätta i sig 5 000 myggor på en kväll. Eftersom fladdermöss är bland det vackraste vi har är det nu detta vi satsat på, och idag har första fladdermusholken byggts och monterats upp. Håll tummarna nu att de förstår hur gött det är att bo hos oss!




Allt växer tills det hejdas

Vi tyckte det såg lite glest ut på tomten, så nu har tre nya skapelser fått ta plats.


Ett växthus för våra rangliga tomater...




... en myggfri paviljong i kvällssolen...




... och en kompost (som vi snabbt fyllt upp).




Potatisen har blivit rejält stor och blomknopparna börjar synas. Kommer vi kunna äta till midsommar? Spänningen är oliiidlig!




Rädisorna är avsmakade. Rejält stora och riktigt starka. Mums! Fler kommer bli klara till midsommar.




Trimmern har fått jobba också, och bakom all knähög kirskål och brännässlor hittade vi en rosbuske som blommar vitt. Underbart!






Bland ogräset uppe vid stora huset blommar pioner för sig själva...




... och av fina vänner fick vi en vit pion att ha närmre torpstugan.




Från finis kusinis har en rejäl jordgubbsplanta kommit, och i naturen upptäcktes nyss årets första smultron


Nationaldagshelgen

Nationaldagshelgen uppmärksammades som sig bör ute i naturen. Projekt stenparti inleddes då vi upptäckte en "mur", eller kanske snarare stödkant till vägen som går över tomten. Det kommer bli fantastiskt fint när den är framtagen i ljuset. Sten är så vackert!




Potatisen började visa sig under täcket.




Ellos-fynd! Den ska jag sitta och drälla i många stunder i sommar!




Aklejorna frodas, både vid duschen och framför torpstugan. Underbart! Jag har alltid tyckt de ser ut som kärleksfulla duvor...








Ser ni busken som kommer ge oss svarta vinbär? SAFT!!! Bakom den finns två mindre buskar med röda vinbär. Mumma!





Odlingarna

Förutom potatislandet odlar vi även i lådor. Inte vet vi om det är rätt, men så här gör vi;

Steg 1. Gräva fram en sorts märklig jord ur en märklig hög på en övervuxen mur. "Jorden" beter sig som torv, den verkar bestå av något hårt packat material och går att bryta i skikt som skiffersten. Kanske är det en 10 år gammal lövhög?




Steg 2. (Hmm.. Turordningen blir lite märklig här...) Lägga den framgrävda jorden på en bädd av pinnar och ris i lådan. Vi tänker att det är gött med lite luftighet i jorden.




Steg 3. Toppa med 100 liter köpejord.




Steg 4. Göra Raka Rader, i vilka frön planteras.




På med vatten och mysigt fiberdukstäcke.




Sen väntar man jättelite tid och vips har man små rädisor!





Vi förundras också över den oerhörda lyxen att redan ha rabarber och vinbär på tomten. Lycka!




Nu återstår bara att se hur mycket frukt äppel- och kärsbärsträden tänker ge oss, och om vildhallonen och smultronen runt tomten blir alldeles underbara.

Uj vad tiden går fort!

Ojojoj, vad med bilder ni inte fått se! Förlåt förlåt! Nu har jag i alla fall fått ordning på tekniken, så det finns inget annat att skylla på än lättja och sommarutevistelser. Här kommer lite blandad kompott med vad som hänt sen sist.


Det har svurits över jordfräsning, och emellanåt var det väldigt mycket Utvandrarna. "Här växer inget annat än sten"...



Men skam den som ger sig, ett (om än relativt litet) potatisland blev det. Heder åt de som odlat upp Sverige utan moderna maskiner, vilket slitgöra!





Växterna som blev tippade som rabarber i gissningsleken var såna här. Stämmer det att de heter Bergenia?



Bortom potatislandet växer liljekonvaljer, fantastiskt härligt!! Några stycken fick följa med hem också.



RSS 2.0