Höladan (?) del II

Idag tog vi oss upp och tittade ner i höladan från lilla dörren. Fantastiskt litet hus!






Och när vi ändå stod där uppe på bergsknallen tittade vi ut över ägorna också (eller åtminstone över vad man ser av dem genom allt sly).




<3


Smått och gott

Under helgen har vi också noterat små detaljer på gården


Den knoppande klätterhortensian (?) vid Stora huset




Den sneda vindflöjeln på maskinhallen (all I want for christmas is a stege)




Den sällsynta skägglaven




Att Torpstugan bär hatt




Att Torpstugan har vackra kvistar




... och att det bor STORA spindlar i jordkällaren


Dementi

Huset som vi tidigare benämnt rucklet har förresten visat sig stadigare än väntat. Det är hur häftigt som helst faktiskt. Frågan är bara hur det ska kunna lyftas fram på ett värdigare sätt. Om någon vet vad det använts till får ni gärna höra av er, vi gissar än så länge på hölada. Man pytsade enligt vår teori in höet från kärra upptill, och släpade medelst tjuga ut vad man behövde nedtill.








I skog och mark

En stor del av nöjet med att ha hus på landet är ju just själva landet. I helgen knatade vi igenom skogen för att visa upp sjön för familjen

 








Inne i skogen hittade vi också lite svamp som vildsvinen lämnat. Den ligger nu på tork och inväntar tillagning.


Torpstugan

Första helgen på Gölsgården är nu till ända. Vi har flyttat in möbler i Torpstugan och så har vi haft finbesök av mammor, en mamma-man och syskonbarn. Mycket mysigt! Vi har än så länge hållt hos på bottenvåningen, så det är bara stora rummet och köket som har fått möblemang och värme.



Stora rummet i Torpstugan före...


... och efter





Köket före...


... och efter





Utsikt åt tre håll från stora rummet


mot Ryggåsstugan                      mot Stora huset



och mot skogen


Övervåningen ser fortfarande ut som förut. Först uppför trappan från hallen



och därifrån vidare in i lilla rummet


Sådär!

Papper är undertecknade, pengar har bytt ägare, och vi har fått nycklarna till VÅR lilla by. (Eller bankens lilla by, beroende på hur man ser det.) Galet!




Smidiga små dörrnycklar är det allt




Längtar till helgen när vi ska börja fylla upp med möbler och på allvar komma igång med planerandet av husrenoveringen!

"Först ser man bara massor med träd, men sen ser man några hus.

Ett, två, tre, elva stycken? Nej, det är bara sju om man räknar garaget och vedboden, och det är klart man gör."

Ja, det är nästan så att man väntar sig ett garage med tigrar, en soptipp med giraffer, och några brevlådor med ugglor, men än så länge finns inte ens ett badrum i guld...


Här är vårt Loranga, Masarin och Dartanjang-bo:


Ryggås-stugan, byggd 1997. Som två friggebodar i storlek, består av en hall och ett stort rum. Byggd i gammal stil och delvis av gammalt material. Ingen el eller vatten.

Torpstugan "med anor från 1700-talet". Enkelt kök med liten spis, kyl och diskbänk. Stor öppen spis som vi får elda i belägen i stora rummet nere. På övervåningen en trapphall som Ernst Kirschsteiger skulle älska, och ett mindre rum med dörrar ut till vindsutrymmen under snedtaket på vardera sida. I trapphallen och lilla rummet finns två mindre öppna spisar som också går att elda i. Här finns vatten och el, och det är i det här huset vi kommer bo medan vi renoverar upp...

... det Stora Huset som bilderna kommer ifrån. Huset är uppfört vid förra sekelskiftet. Där finns på nedervåningen ett större rum och ett rejält "köks-rum" med gå-in-skafferi. Även i det här huset finns öppna spisar, men de är för närvarande inte ok att använda. På bottenplan finns också rummet som nog ska bli ett badrum, och jämte det en trappa ner i en jordkällare.

På övervåningen finns ett skitläskigt litet rum som jag ska erövra. Det är trångt och smalt, och fullt med spikhål i de obehandlade stock-väggarna. I det här rummet finns (liksom i motsvarande rum i Torpstugan) dörrar till vindsutrymmen under snedtak. På övervåningen finns också ett rum som nog använts som vind, det är helt makalöst och skulle bli ett finfint sovrum.

Lite avsides finns bakom ett stort snår ett ruckel som ser ut att falla i bitar vilken dag som helst. Det kommer vi riva, och förhoppningsvis kunna ta tillvara på brädor och takpannor.

I närheten av Rucklet och Stora Huset finns ett litet utedass. Det kommer vi nog också riva.

Bakom Torpstugan ligger ytterligare ett pyttigt hus. Där har tidigare ägare knölat in en fåtölj och en våningssäng som är typ 60 cm bred. Det huset blir nog höns- eller hundgård i framtiden. Om vi inte river det.

Så har vi en "maskinhall" och en lagård. I lagården finns dusch, värme-element och mulltoa. Där finns också verkstadsutrymme och vedbod.

Det är hela vår lilla by!

Gölsgården by night

Ikväll erfor vi hur mörkt det blir i skogen. Säljaren har en köksinredning stående i stora huset (vilket för övrigt måste namnges, förslag mottages i kommentarsrutan), och har erbjudit oss att köpa loss den. Klockan 18.30 åkte vi sålunda, utrustade med ficklampor, ut till Gölsgården. 


Torpstugan

Griseknoarna hade vänligt nog vänt gräsmattan åt oss, så den slipper vi plöja den inför vintern (note to self; skriv el-tråd+aggregat högt på prio-listan). Vi kommer gå rätt hårt åt de gamla äppelträden för att minimera böklustan hos svinen. Det återstår att se om de ska kapas helt, eller kan räddas genom en kraftig beskärning. Vi borde kanske i alla fall provsmaka äpplena innan domen faller. Tänk vad mycket vi måste lära oss som man inte behöver kunna i en tvåa i stan!


     



Genom skogen hördes ett massivt ylande som tyvärr inte fastnade på ljudupptagning, det lät som en hel flock vargar som ylade mot månen. Fantastiskt! Vi knatade upp till stora huset och gav oss på vårt ärende. Lite oroliga var vi allt att mörkrädslan skulle slå till, men inga spökliga kårar kröp längs ryggen, inga oroliga själar kändes av, och huset var tryggt och lugnt. 














Köksinredningen var kanske inget jag skulle valt om livet var gratis, men vi får se var priset hamnar och tar ställning utifrån det. Fyra överskåp i "tvådörrsmodell", motsvarande underskåp, fläktkåpa, och arbetsbänkar. 







Det känns inte heller som att köksinredning är något vi behöver fundera på i brådrasket. I stora huset finns det mycket att göra minst sagt.

Det här är idag köket 



... och det här ska nog få bli ett badrum




Nästa gång hopaps jag kunna visa bilder i dagsljus, och från Torpstugan. Allt är verkligen inte misär i vårt palats kan jag lova!


RSS 2.0